POHVALE NOVOM SUSTAVU UPISA
18.04.2013.
E-upisi u srednje škole jednostavniji i transparentniji
Autor: Zorislav Knežević
E-upisi u srednje škole jednostavniji i transparentniji
Puštanjem u rad internetske stranice www.upisi.hr u ponedjeljak, 15. travnja, pokrenut je novi sustav elektronskih upisa u srednje škole. E-upisi počinju sljedeće 2013./2014. školske godine, dok službene prijave kreću već 9. svibnja ove godine. Novi model upisa trebao bi biti jednostavniji i transparentniji, složili su se i ravnatelji novogradiških osnovnih i srednjih škola.

Ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Mijo Matošević o razlozima puštanja u rad novog sustava za upise kaže: "Koristeći iskustva s upisa na fakultete, ministarstvo je odlučilo, nakon državnih matura, stati na kraj nezakonitostima i nepravilnostima u srednjim školama, stoga je krenulo s projektom e-upisa. Na taj način žele dobiti na transparentnosti te dati učenicima šansu za upisivanjem u više škola na više mjesta, ukoliko zadovoljavaju određene uvjete".

 

Što se tiče strukovnih škola, Matošević očekuje da neće doći do velikih promjena. "Naša iskustva od prijašnjih godina govore da ponudom određenih programa i zanimanja zadovlljavamo ponudu na području zapadnog dijela županije. Otprilike 50 % učenika koji završe osnovnu školu dosada se upisivalo u Industrijsko-obrtničku školu u pet obrazovnih sektora: strojarstvo, obrada drva, tekstil, ugostiteljstvo i trgovina. Mišljenja sam neće doći do velikih promjena. S obzirom na široku lepezu programa i uvjete u kojima učenici ovdje mogu izvoditi kvalitetnu stručno-teorijsku i praktičnu nastavu, ovim načinom upisa mislimo ispuniti naša očekivanja planiranim brojem razreda i zanimanja.

 

Ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Matošević ističe i ulogu roditelja: "Tu su ključni i roditelji koji moraju ponuditi pomoć učenicima. I do sada su roditelji dobrim dijelom odlučivali koja će zanimanja i program upisivati, jer to su mlada djeca, između 14 i 15 godina starosti", ističe.

 

Ministarstvo je najveću odgovornost s e-upisima prebacila na osnovnu školu, ističe ravnateljica Osnovne škole Ljudevita Gaja Helena Kudra te dodaje: "Mi smo već prošli jedan pripremni seminar na kojem su bili prisutni i ravnatelji i razrednici osmih razreda, gdje smo dobili osnovne upute, što bi učenici trebali napraviti, odnosno koje preduvjete treba stvoriti škola da bi se djeca na vrijeme pripremila i prijavila te kako bi se naposlijetku mogla upisati u željeni program".

 

Osmaši će se moći prijaviti na 10 programa i u najviše pet različitih škola, a što ih sve čeka u prvoj fazi rada novog sustava, doznajemo od ravnateljice Kudre: "Učenici prvo moraju imati elektronički identitet u svojoj školi, kojega mogu zatražiti od administratorice imenika u školi, obično od tajnice. Pomoću tog elektroničkod identiteta, učenici se logiraju na stranicu www.upisi.hr, nakon čega će im na mobitel biti proslijeđen PIN pomoću kojeg se upisivaju u određenu aplikaciju za upis ".

 

Kandidati će obrazovne programe upisivati posredstvom mrežne stranice Nacionalnog informacijskog sustava. No, ravnateljica Gimnazije Nova Gradiška Nada Peleh-Serenčeš tvrdi kako će biti potrebne i neke intervencije: "Rečeno nam je kako će biti potrebne i ručne intervencije, po pitanju učenja jezika, etike, vjeronauka ili nekog drugog razloga. Ili recimo, da se ne dogodi da jedan jedini učenik putuje iz nekog mjesta. To bi bilo uistinu nehumano".

 

Ravnateljica očekuje da će Gimnazija popuniti upisne kvote za iduću školsku godinu. "Prema standardu planiramo 28 učenika u 4 odjela. To je ukupno 112 učenika. Dakle, za svaki drugi višak moramo dobiti ili tražiti odobrenje, najprije županije, pa našeg ministarstva. Plan upisa ministarstvo još nije u potpunosti verificiralo, ali naš plan je proslijeđen u županiju te je prihvaćen. Ne odudaramo ništa u odnosu na prethodne generacije i upise", ističe.

 

Ravnateljica Peleh zaključuje: "Sretni smo zbog e-upisa. Dosada su bili veliki pritisci, osobito na učenike koji nemaju dovoljan broj bodova. Vidjeli ste i prošle godine, u namjeri da naprave dobro djelo, ljudi su napravili i nešto što nije bilo korektno".OGLASI
FACEBOOK KOMENTARI
Politika


AktualnoPretraži radiong.hr