UDRUGA ŽENA BRĐANI
08.02.2014.
Čijalo u Brđanima (photo)
Autor: Sanja Bukvić
Čijalo u Brđanima (photo)
Na sjajnu i atraktivnu ideju došle su članice Udruge žena Brđani i ovoga petka u školi u svom mjestu organizirale manifestaciju „Čijalo u Brđanima“. Puna dvorana, tamburaši, pjevači, svirači, staro i mlado okupilo se večeras kako bi svi zajedno, kako su nekada radili i naši preci, uz pjesmu, priču i šalu proveli jednu ugodnu zimsku večer.

Iako ne broje puno članica, mještanke Brđana, članice Udruge žena Brđani i njihova predsjednica Mirjana Lukačević dale su maksimum kako bi se svi zajedno, izvođači i posjetitelji, ugodno osjećali, dobro popili, pojeli, zabavili i oživjeli stari običaj čijala koji u ovom selu datira još od pedestih godina prošloga stoljeća.
Svesrdnu je potporu održavanju manifestacije pružilo čelništvo općine Rešetari na čelu s načelnikom Zlatkom Aga, a u goste su im pristigli i brojni uzvanici iz prijateljske općine Kanfanar, članovi ženske pjevačke skupine Kulturno umjetničkog društva „Rešetari“, muška i ženska pjevačka skupina KUD-a „Drežnik“ praćena sjajnim tamburašima ovoga društva te same članice Udruge žena Brđani, a s poviješću ovog živopisnog mjesta upoznala je Sara Lukačević.


Čijalo se perje, divanilo, po malo i „ašikovalo“, a potom, kako to već ide kod nas Slavonaca, zapjevalo, zaplesalo i dobro pojelo.

 


Djeco moja, nekada je bilo puno lipše. Cijelo selo je išlo na čijalo, išlo je i staro i mlado, a tu su se, bome, i prve ljubavi stvarale. Nije bilo ni alergija ni alergijskih jastuka, nema slađe nego spavati na perju. Sada sve drukčije – facebook, mobiteli, sve industrijsko, ma zlatna su to vremena bila – s nostalgijom nam priča baka Ana Jurasović.
No, da se običaji ipak štuju i da se ne trebamo bojati za naše starine, pokazala je i večerašnja manifestacija. Kako je istaknuo načelnik općine Rešetari Zlatko Aga: - Ovo malo selo pokazalo je da se brine o tradiciji i našim starinama i dok je takvih ljudi i neumornih entuzijasta ne moramo se bojati za svoju budućnost.
Bila je ovo jedna ugodno provedena večer i još jedna potvrda da se s ovakvim dobrim stvarima i manifestacijama treba nastaviti, na zadovoljstvo svih nas, naših baka, djedova, roditelja, ali i nas samih.
Ne kaže uzalud pjesma: „Slavonijo dok ti ime traje čuvat ćemo tvoje običaje“.

 

 

 

 OGLASI
FACEBOOK KOMENTARI

AktualnoPretraži radiong.hr